Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Proste muffiny z truskawkami na deser. Puszyste babeczki z sezonowymi owocami. Jeden składnik dodaje ekstra chrupkości

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Po upieczeniu muffinki z truskawkami można oprószyć cukrem pudrem.
Po upieczeniu muffinki z truskawkami można oprószyć cukrem pudrem. Getty Images/Anna_Shepulova/zdjęcie ilustracyjne
Szybkie muffiny z truskawkami to pyszny wypiek do filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Domowe muffiny przygotujecie szybko i z produktów dostępnych niemal w każdym sklepie spożywczym. Dodatkową chrupkość możecie uzyskać, posypując wierzch płatkami migdałowymi. Zobaczcie przepis na domowe muffinki z truskawkami.

W skrócie

Puszyste muffiny z truskawkami można wziąć na rodzinny piknik, podawać zamiast ciasta imieninowego albo zjeść w ramach wakacyjnego podwieczorku. Truskawki będą świetnie smakować w towarzystwie szczypty kardamonu albo cynamonu. Po upieczeniu babeczki można ozdobić listkami mięty lub bazylii. Zobacz przepis na proste muffiny z truskawkami dla sezonowych łasuchów.

Muffiny z truskawki – przepis na deser

Liczba porcji: na 10-12 muffinek.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 150 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 200 g truskawek,
  • 50 g płatków migdałowych.

Jak zrobić domowe muffiny z truskawkami?

Przygotowanie:

  1. Truskawki trzeba umyć i pokroić na ćwiartki. Piekarnik należy nagrzać do 180° Celsjusza.
  2. Maślanka powinna być w temperaturze pokojowej. Masło należy rozpuścić w garnku o grubym dnie i odstawić do wystudzenia.
  3. Formę na muffiny trzeba wyłożyć papierowymi papilotkami.
  4. Do szerokiej miski trzeba wlać maślankę, przestudzone masło i jajka. Całość trzeba wymieszać przy pomocy metalowej rózgi.
  5. W drugiej misce należy wymieszać suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
  6. Następnie mokre składniki należy dodać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
  7. Na koniec można dodać ekstrakt waniliowy i pokrojone truskawki. A wierzch posypać płatkami migdałowymi.
  8. Masę należy przelać do papilotek na 2/3 wysokości i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.

Dekoracja do muffinek z truskawkami

Puszyste muffinki z truskawkami świetnie wyglądają udekorowane polewą z białej czekolady, albo z ułożonymi na wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi. Można także ozdobić babeczki tradycyjną kruszonką albo przyrządzić wypiek z niespodzianką, czyli babeczki z truskawkami i budyniem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Proste muffiny z truskawkami na deser. Puszyste babeczki z sezonowymi owocami. Jeden składnik dodaje ekstra chrupkości - Strona Kuchni

Wróć na kornik.naszemiasto.pl Nasze Miasto