MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy...
fot. teresaterra/123RF

Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć

Pieczona ryba

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy największe ilości ryb w ciągu roku. Są one źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Te nienasycone kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzakrzepowe oraz redukują ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

Tradycyjne smażenie warto zastąpić pieczeniem w piekarniku. Umytą wcześniej rybę trzeba umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku i przykryć przykrywką. Następnie należy naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec 8-10 minut na każde 100 g ryby.

Tak przygotowane mięso będzie soczyste, ponieważ przykrycie chroni przed nadmiernym odparowaniem wody.

Zobacz również

Walne w TS Wisła. „Biała Gwiazda” nieco bliżej wyjścia na powierzchnię

Walne w TS Wisła. „Biała Gwiazda” nieco bliżej wyjścia na powierzchnię

Nie żyje Krzysztof Różański, były komendant policji w Sępólnie i działacz w Koronowie

Nie żyje Krzysztof Różański, były komendant policji w Sępólnie i działacz w Koronowie

Polecamy

Polska powinna przyjąć euro? Tak odpowiada większość z nas

Polska powinna przyjąć euro? Tak odpowiada większość z nas

Krzysztof Skiba zostanie ojcem? Stanowcze oświadczenie artysty

TYLKO U NAS
Krzysztof Skiba zostanie ojcem? Stanowcze oświadczenie artysty

Apetyczne łazanki z młodą kapustą i łazankami. To danie znasz z kuchni babci

Apetyczne łazanki z młodą kapustą i łazankami. To danie znasz z kuchni babci