MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten region Polski słynie przede wszystkim ze słodkich dań...
fot. 123rf/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Śląsk

Ten region Polski słynie przede wszystkim ze słodkich dań wigilijnych. Nawet tradycyjna wigilijna zupa, czyli moczka, przygotowywana jest z piernika oraz bakalii. Dawniej jadano także siemieniotkę, czyli zupę z nasion konopi, do której dodawało się kaszę lub grzanki. Poza tym na wigilijnym stole stawiano makówki (z maku, bułki, mleka, miodu i bakalii), babówki (babki drożdżowe z bakaliami) oraz jaglankę z suszonymi śliwkami.
Zobacz, jak przygotować makówki.

Zobacz również

Amerykanie hojni dla Ukrainy. Co obiecali?

Amerykanie hojni dla Ukrainy. Co obiecali?

Sukces Zofii Swat. Została radną Młodzieżowego Sejmiku Województwa [FOTO]

Sukces Zofii Swat. Została radną Młodzieżowego Sejmiku Województwa [FOTO]

Polecamy

Quiz wiedzy o Pokemon GO. Czy odpowiesz na wszystkie oficjalne pytania od Niantic?

Quiz wiedzy o Pokemon GO. Czy odpowiesz na wszystkie oficjalne pytania od Niantic?

Jak skutecznie chronić się przed oszustwami finansowymi?

Jak skutecznie chronić się przed oszustwami finansowymi?

Życiowe rewolucje, przypływ gotówki i gorące uczucie. To czeka cię w lipcu

TYLKO U NAS
Życiowe rewolucje, przypływ gotówki i gorące uczucie. To czeka cię w lipcu