MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjna góralska wigilia to przede wszystkim ziemniaki,...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Podhale

Tradycyjna góralska wigilia to przede wszystkim ziemniaki, regionalne sery oraz kapusta. Mamy więc bukty (rodzaj kopytek), moskole (rodzaj placków) czy kłóty (kapusta z ziemniakami). Warto polecić zwłaszcza bryndzylki, które powstają z bryndzy, oscypków i ziemniaków. Z wigilijnych zup jada się kwaśnicę lub barszcz. Ciekawym podhalańskim zwyczajem jest łamanie się opłatkiem posmarowanym miodem. Na Podhalu popularna jest także kapusta z grochem.
Zobacz, jak przygotować kapustę z grochem.

Zobacz również

Aurelia akustycznie w Łaźni. Piękny koncert związanej z Radomiem artystki [FOTO]

Aurelia akustycznie w Łaźni. Piękny koncert związanej z Radomiem artystki [FOTO]

Messi wykluczony przez kontuzję. Nie zagra na Copa America z Peru

Messi wykluczony przez kontuzję. Nie zagra na Copa America z Peru

Polecamy

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora

HIT DNIA
Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora

Wakacyjna mapa płatności. Na urlop w tych krajach warto zabrać gotówkę

Wakacyjna mapa płatności. Na urlop w tych krajach warto zabrać gotówkę