MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Marynowane śledzie to potrawa, na którą ze względu na dużą...
fot. fanfo/123RF

Kto nie powinien jeść ryb? Przeciwskazaniem do ich spożycia jest nie tylko alergia na ryby. Uważać muszą osoby z dną moczanową i migrenowcy

Marynowane śledzie

Marynowane śledzie to potrawa, na którą ze względu na dużą zawartość soli powinny w szczególności uważać osoby z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi. Marynowane śledzie są także bogatym źródłem histaminy, dla tego nie polecane są osobom cierpiącym na migreny oraz nietolerancję histaminy. Powinny unikać ich także osoby na diecie lekkostrawnej.

Śledzie w każdej postaci – marynowane w occie czy oleju – nie powinny znaleźć się w diecie osób chorujących na dnę moczanową. Maksymalna dzienna porcja to 50 g. Są one bowiem produktem bogatym puryny, które mogą przyczynić się do bolesnego ataku podagry.

Zobacz również

Bezzałogowy statek powietrzny z gorlickiej komendy wykrył truciciela powietrza

Bezzałogowy statek powietrzny z gorlickiej komendy wykrył truciciela powietrza

Zawody w Kuźni Siłowni Kurpiowskiej w Ostrołęce. Młodzież może się sprawdzić!

NOWE
Zawody w Kuźni Siłowni Kurpiowskiej w Ostrołęce. Młodzież może się sprawdzić!

Polecamy

Cesarskie cięcie przyczyną epidemii? Szczepionka u tych dzieci może nie zadziałać

Cesarskie cięcie przyczyną epidemii? Szczepionka u tych dzieci może nie zadziałać

Domowa oranżada i lemoniada z czarnego bzu. W gorący dzień nie ma nic lepszego

Domowa oranżada i lemoniada z czarnego bzu. W gorący dzień nie ma nic lepszego

Jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Na serce, jelita i nerki. Wystarczy 1 łyżeczka

Jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Na serce, jelita i nerki. Wystarczy 1 łyżeczka