Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nigdy w ciągu roku nie zjadamy tylu ryb, co na Wigilię. Choć...
fot. gkrphoto/123RF

Jak zjeść zdrowo na Wigilię? Wybieraj dania z tymi produktami. Najlepsze składniki znajdziesz w wielu świątecznych daniach

Zdrowe potrawy świąteczne. Ryby

Nigdy w ciągu roku nie zjadamy tylu ryb, co na Wigilię. Choć najbardziej klasycznym gatunkiem jest karp, nie oferuje wielu cennych związków odżywczych – oczywiście poza białkiem, witaminami z grupy B i składnikami mineralnymi. Ale tych dostarczają wszystkie ryby.

Na świątecznym stole można zwykle znaleźć dużo lepsze opcje. To wszelkiej postaci śledzie i łosoś – a także ryby rzadziej jadane w Święta, choć wartościowe, jak makrela, tuńczyk, sardynka czy sardela. Zaletą tłustych ryb morskich jest zawartość nie tylko jodu, ale też kwasów omega-3 w najlepszej postaci, czyli DHA i EPA. Aby organizm otrzymywał ich dość, polecane ryby należy jeść 1-2 razy w tygodniu.

Polecamy poradnik: Zobacz poradnik, jak kupić dobrą i zdrową rybę, na co dzień i na święta

Zobacz również

Mecz Lech - Legia za darmo. Gdzie oglądać?

NOWE
Mecz Lech - Legia za darmo. Gdzie oglądać?

W Atanazynie tradycja nabożeństw majowych ciągle żywa

W Atanazynie tradycja nabożeństw majowych ciągle żywa

Polecamy

Tych słów używają poznaniacy. Sprawdź, czy je znasz!

Tych słów używają poznaniacy. Sprawdź, czy je znasz!

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów