Kolejne firmy gastronomiczne, hotelarskie, turystyczne i sportowe z Wielkopolski mają dość lockdownu. Przyłączają się więc do ogólnopolskiej akcji #OtwieraMY.
W ostatnich dniach pisaliśmy o otwarciach restauracji w Nowym Tomyślu, Ostrowie Wielkopolskim i Poznaniu.
To wywołało efekt domina.
Restauracje otwierają się
W środę na swoim profilu punkty gastronomiczne, które ulokowane są w budynku City Park przy ul. Wyspiańskiego, należące do spółki City 88 poinformowały, że nie zamierzają dłużej serwować dań tylko na wynos i dowóz.
- Spółka City 88, zarządzająca restauracją Cucina, kawiarnią Cappuccina i barem Whisky Bar 88 dołączyła do akcji #OtwieraMY
- mówi Paulina Prusiecka, przedstawicielka spółki.
Pierwszych klientów miejsca te gościły już 20 stycznia. Na kolejne dni już poczyniono pierwsze rezerwacje. Firma przyznaje, że ich lokale przez ostatnie dziesięć miesięcy działały tylko z ofertą na wynos. Do świadczenia tego typu usług nie były jednak w pełni przystosowane.
- Taka formuła pozwala nam wykorzystać nasz potencjał w niespełna 20 procentach. To kropla w morzu potrzeb. Niestety, jako młoda spółka nie możemy liczyć na wsparcie rządowe, co utwierdziło nas o słuszności tej decyzji. Jesteśmy świadomi odpowiedzialności, którą bierzemy na nasze barki - zapewnienie pełnego bezpieczeństwa naszym pracownikom i gościom. Jesteśmy na to przygotowani, to było dla nas bardzo ważne, podobnie jak utrzymanie miejsc pracy i wsparcie naszych pracowników
- tłumaczy Prusiecka.
Sanepid kontroluje restauracje, które się otwierają
Pierwszą poznańską restauracją, która przetarła szlaki i zdecydowała się przyjmować gości był piątkowski lokal - Szczaw i Mirabelki. W środę oprócz gości zjawili się tam także pracownicy poznańskiego sanepidu w asyście policji.
- W sprawie działania restauracji wszczęte zostanie postępowanie administracyjne
- mówi Cyryla Staszewska, rzeczniczka poznańskiego sanepidu.
Lokale gastronomiczne, które decydują się na otwarcie, mimo obostrzeń muszą liczyć się z takimi wizytami.
- Liczymy, że po drugiej stronie też jest człowiek, który nie będzie generalizować, tylko oceni rzeczywistą sytuację bezpieczeństwa osób przebywających w naszym lokalu. W naszej opinii podjęliśmy słuszną i racjonalną decyzję, co do tego nie mamy żadnych wątpliwości. Niektóre spory po prostu muszą być rozstrzygane drogą sądową - jesteśmy tego świadomi. Dla nas najważniejsze jest to, że działamy odpowiedzialnie, przestrzegamy reżimu sanitarnego i … codziennie patrzymy naszym pracownikom w oczy
- mówi Paulina Prusiecka.
Kolejne podmioty dołączą do akcji #OtwieraMY
Poznańscy restauratorzy liczą na to, że kolejne lokale dołączą do akcji #OtwieraMY. W Złotowie otwarcie lokalu w piątek, 22 stycznia planuje Pizzeria Neapoli.
- Wszystko w jak największych środkach ostrożności - podkreślają właściciele.
Z kolei śremscy restauratorzy planują dołączyć do akcji Poznańskiej Izby Gastronomii. Ta zakłada, że 1 lutego, a więc w teorii, gdy obostrzenia powinny przestać obowiązywać, lokale gastronomiczne wznowią działalność.
Podobny plan mają siłownie, hotele, pensjonaty, punkty rozrywki i sportowe.
Sprawdź też:
- Poznanianki przyłapane przez Google Street View. Zobacz zdjęcia!
- Zdalne nauczanie daje szkołę rodzicom. Zobacz NAJLEPSZE MEMY
- Oto najdłuższe nazwy miejscowości w Polsce
- WAGs Lecha Poznań. Oto żony i partnerki piłkarzy Kolejorza
- Te znaki zodiaku to prawdziwi szczęściarze!
- 25 kolorowych zdjęć Poznania z lat 50. To prawdziwe perełki!
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?