MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas...
fot. draghicich/123RF

Często czujesz ból gardła? Być może spożywasz produkty, które powodują podrażnienie i nasilają stan zapalny. Sprawdź, co szkodzi gardłu

Twarde i suche pokarmy

Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas gryzienia pękają na mniejsze kawałki o bardzo ostrych brzegach. Takie pokarmy zwiększają ryzyko podrażnienia gardła, a w skrajnych przypadkach mogą się również wbić w błonę śluzową, a tym samym stworzyć miejsce wniknięcia różnego rodzaju bakterii. Zaleca się, aby pokarmy takie jak sucharki, suchy chleb czy chipsy dokładnie przeżuwać, aż staną się mocno rozdrobnione.

Zobacz również

Wypadek przy Mondi w Świeciu. Jedna osoba trafiła do szpitala

Wypadek przy Mondi w Świeciu. Jedna osoba trafiła do szpitala

Wraki samochodów zalegają na śląskich ulicach. Kiedy można odholować wrak auta?

Wraki samochodów zalegają na śląskich ulicach. Kiedy można odholować wrak auta?

Polecamy

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

To lek na depresję i otyłość. Obejrzyj ten darmowy film, a zechcesz wstać z kanapy

To lek na depresję i otyłość. Obejrzyj ten darmowy film, a zechcesz wstać z kanapy

Masz dziwne znamię na ciele? Sprawdź, co to może oznaczać

Masz dziwne znamię na ciele? Sprawdź, co to może oznaczać