W skrócie
Kotlety gyros najczęściej robi się z kurczaka. Jednak warto skorzystać z indyka, który jest równie smaczny. Do marynowania kurczaka warto zrobić sos na bazie majonezu i mieszanki przyprawowej gyros. Tak przygotowane filety drobiowe z pewnością urozmaicą rodzinne obiady i możliwe, że odsunął na bok tradycyjne kotlety schabowe lub klasyczne kotlety mielone. Domowy kotlet gyros świetnie smakują upieczone w piekarniku. Jednak ja robię je we frytkownicy beztłuszczowej, która spełnia tę samą funkcję.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania kotletów gyros
Kotlety gyros – przepis na domowy obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 25 minut + 1 godzina marynowania mięsa.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1-2 filety z kurczaka lub sznycle z indyka,
- 1 łyżeczka przyprawy gyros,
- 1/4 papryki czerwonej,
- 1/4 papryki żółtej,
- 1/4 papryki zielonej,
- 20 g sera żółtego,
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka ketchupu.
Do podania:
- 20 g posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić kotlet gyros?
Sposób przygotowania:
- Filety lub sznycle rozbiłam i pokroiłam na połowę. W misce doprawiłam je przyprawą gyros i łyżką majonezu.
- Mięso dokładnie wymieszałam i wstawiłam na 1 godzinę do lodówki do marynowania.
- W tym czasie pokroiłam i wrzuciłam do talerza trzy rodzaje papryki, kukurydzę z puszki, pokroiłam drobno ser żółty i dodałam łyżkę majonezu i ketchupu.
- Ser żółty można zetrzeć także na tarce o grubych oczkach.
- Zamarynowane kotlety ułożyłam na kawałku papieru do pieczenia, na wierzchu położyłam mieszankę warzyw z serem i włożyłam do szuflady nagrzanej frytkownicy beztłuszczowej.
- Kotlety gyros piekłam przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Można także upiec je w piekarniku z opcją grzania góra-dół na środkowej półce.
- Upieczone kotlety gyros przed podaniem posypałam posiekaną natką pietruszki.
Dodatki do kotletów gyros
Domowe kotlety gyros z kurczaka można podawać z frytkami, ugotowanymi ziemniakami na purée lub z ugotowanym makaronem. Kotlety gyros świetnie smakują podane z kawałkami podgrzanej tortilli lub włożone w klasyczny placek pita. Warto podawać je z sosem aioli lub greckim sosem tzatziki.
Prosta przyprawa gyros
Najlepiej wybierać taką bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników lub zrobić ją samodzielnie. Moja ulubiona przyprawa gyros składa się z papryki słodkiej, czosnku w proszku, zmielonych nasion kolendry, gorczycy białej, majeranku, rozmaryny, odrobiny mielonego jałowca, cebuli, szczypty papryczki chili, mielonych goździków, ziela angielskiego i kurkumy dla koloru. Taką mieszankę warto doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?