Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W sklepach są świeże szparagi

Dariusz Pawłowski
Marin Osman
Nie przegapcie tego. W sklepach są już świeże szparagi. Nacieszcie się nimi, bo ich czas jest krótki (sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni). A doznania smakowe mogą być nieziemskie. Choć szparagi jak najbardziej z ziemi są...

W naszych sklepach spotykamy szparagi białe lub zielone. Mimo kolorystycznych różnic, to pędy tego samego gatunku. Różna barwa wypustek wynika z różnego sposobu uprawy: zielone wyrastają nad powierzchnię gruntu, a białe rosną przysypane ziemią. Dietetycy podkreślają, że szparagi to bogate źródło kwasu foliowego. Znajdziemy w nich również sporo witaminy C i E, karotenu, a także dużo wapnia, fosforu, magnezu, potasu, sodu oraz nieco żelaza. To zatem spora dawka zdrowia dla naszego organizmu, a przy tym bezpieczna dla brzucha, bo 100 g świeżych szparagów to zaledwie 18 kalorii.

Do gotowania szparagów (a w takiej formie najczęściej je w Polsce spożywamy) przydatny jest wysoki garnek. Szparagi związuje się w pęczki po 8-10 sztuk i ustawia pionowo w naczyniu. Zalewa osolonym (ewentualnie z dodatkiem cukru) wrzątkiem, do którego dla zachowania aromatu dodaje się niewielki kawałek masła oraz sok z cytryny. Trzeba jednak pamiętać, że soku z cytryny nie dodaje się podczas gotowania zielonych szparagów, ponieważ zabarwia je na szaro. Szparagi białe gotuje się do miękkości, a zielone krócej. Czas gotowania wynosi około 15-20 minut w zależności od grubości i świeżości szparagów. Szparagi wyjmuje się, gdy czubki są miękkie, końce mogą być twardawe. Podaje się zwykle z rozpuszczonym masłem i bułką tartą.

To jednak niejedyna metoda na szparagi. Pyszne są również lekko podgotowane, polane beszamelem i zapieczone w piekarniku przez około 10 minut. Bardzo prosty sposób to ułożenie szparagów na blasze, skropienie oliwą, posypanie solą i pieprzem i upieczenie w piekarniku (przed podaniem jeszcze raz skrapia się oliwą). Pomysłów jest sporo. Najważniejsze jednak, że teraz jest ich czas. A po to przyroda obfituje w różnych okresach różnymi wytworami, by z tego korzystać...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto