To może być przełomowe odkrycie. Picie alkoholu obniża ryzyko zachorowania na cukrzyce? To może być przełomowe odkrycie. Picie alkoholu obniża ryzyko zachorowania na cukrzyce?

Ta wiadomość, może spodobać się wielu z was. Najnowsze badania naukowe wykazały bowiem, że najbardziej narażeni na chorobę - cukrzycę typu 2 oraz choroby sercowo-naczyniowej są... abstynenci. (© https://pixabay.com)

Ta wiadomość, może spodobać się wielu z was. Najnowsze badania naukowe wykazały bowiem, że najbardziej narażeni na chorobę - cukrzycę typu 2 oraz choroby sercowo-naczyniowej są... abstynenci.

Odkrycie duńskich badaczy z Danish Health Examination Survey może szokować. Na podstawie analizy dokumentacji 70 tys. zdrowych obywateli doszli do wniosku, że osoby spożywające alkohol umiarkowanie i często mają bardzo niskie ryzyko wystąpienia cukrzycy.

Co ciekawe, ci którzy pili alkohol 3-4 razy w tygodniu posiadali najniższy czynnik zachorowania na cukrzycę. Najbardziej narażeni na tę chorobę mają być... abstynenci.

Naukowcy przekonują też, że najlepszym wyborem jest wino. Mężczyźni mogą sobie pozwolić na piwo, a nawet wódkę czy koniak. Kobiety powinny jednak unikać tego typu trunków.

Czytaj też: Ciasta bez cukru i wyrzutów sumienia!


Zobaczcie też: Restauracja Inny Wymiar. Kuchnia polska nie musi być nudna


Hallo

Komentarze (1)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!