(© Dorota Michalczak)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Święta to dla nas czas szczególny. Na takie okazje warto przyrządzić równie coś wyjątkowego. Polecam makowiec z kremem i polewą czekoladową. Wypiek dość kosztowny i pracochłonny. Swym smakiem wynagrodzi nam koszt i wkład pracy.

Makowiec to ciasto pracochłonne, nie takie tanie, lecz bardzo smaczne. Na specjalne okazje. Wypiek waży 3,5 kilograma, proszę się częstować. Wystarczy dla wszystkich.

Mak:
1/2 kilograma maku
Mak gotować z niewielką ilością wody przez 15 minut. Po czym odcedzić i po ostygnięciu, przekręcić dwa razy przez maszynkę.
1 paczka herbatników,
1 szklanka cukru i 2 łyżki wody (robimy syrop),
1/2 słoika powideł śliwkowych,
15 dkg masła,
2 całe jaja i 3 białka,
olejek migdałowy, rodzynki.

Białka ubijamy na pianę, dodając żółtka. Masło ucieramy na miękką masę, dodajemy mak, pozostałe składniki, a na końcu dodajemy ubite jaja.

Ciasto:
3 żółtka,
10 dkg masła,
20 dkg mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru,
3 łyżki śmietany.

Z powyższych składników zagniatamy ciasto, i wykładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką lub kaszką manną. Na ciasto wykładamy mak, równo rozprowadzając. Ciasto z makiem pieczemy około 1 godziny w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.

Życie i styl

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!