- Impreza ma być oknem wystawowym dla naszej kuchni. To pilotażowa edycja - mówi o Poznań Food Days Jan Mazurczak, dyrektor Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Od 11 do 15 sierpnia Poznań wypełni się smakołykami. W programie imprezy znajdą się dobrze znane imprezy, jak Jarmark Dobrego Smaku czy Zielony Targ. Będą też nowości, jak np. pokazy filmowe.
- Poznań Food Days są różnorodne, każdy znajdzie coś dla siebie. Nazwa jest nowa, ale to klamra dla tego, co było do tej pory. Jedzenie połączymy z kulturą - tłumaczy Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania.
Głównymi projektami przygotowywanymi przez PLOT i restauracje będą „W tytce i na patyku” oraz „Kulinarne duety”. Pierwszy poświęcony jest street foodowi. W przystępnej cenie zjemy nawet w droższej restauracji, nie specjalizującej się do tej pory w takich daniach. W drugim projekcie szefowie kuchni i ich pomocnicy mają przygotować menu degustacyjne.
Z kolei w programie Festiwalu Dobrego Smaku jest tradycyjny jarmark na Starym Rynku, konkurs na najlepszą nalewkę i kaczkę po poznańsku. W 2010 roku ten lokalny specjał najlepiej przygotowywała restauracja Monidło. Czy w tym roku zdoła powtórzyć sukces?
Te mrówki kochają fast-foody, wyniosły skrzydełko z kurczaka
źródło: STORYFUL/x-news.pl.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?